Dopamin Nedir? Ne İşe Yarar?


Dopamin Nedir? Ne İşe Yarar?

Dopamin nedir? nasıl arttırılır? veya ne işe yarar? işte bu soruların cevapları bu makale de anlatacağız. Kendi vücudumuz da otomatik olarak Beyin tarafından üretilen Hormon a Dopamin denir.




Dopamin hormonu muzu gündelik hayatımızda sürekli kullanmaktayız. Örneğin; genellikle heyecanlandığımızda zamanlar da veya bir şey Hedef koyduğumuz zaman onun için çabaladığımız da hormonumuzu kullanmış olmaktayız. Birkaç örnek verirsek Yemek yerken ağzımıza gelen o tat, cinsel ilişkiye girdiğimiz deki heyecan da örneklerimiz den biridir.

Dopamin Nasıl Arttırılır?

Hormon omuzu arttırmanın bir yolu da Güneş ışığında  yürüyüş yapmak, Bir hobi edinip  edindiğimiz aktiviteyi Belirli aralıklarla yapmak, Doktorumuzun bize  önermediği sağlıksız besinlerden uzak durmalıyız, kendimize bir program oluşturup aksatmadan uygulamalıyız, Özellikle C vitamininin daha fazla bulunduğu yiyecekleri tüketmeliyiz, Kendimize koyduğumuz bir hedef için sürekli çalışmalıyız, Hormonu muzu arttıracak besinleri tüketmeliyiz.

Dopamin’inimizi Arttıracak Yiyecekler Nelerdir?

Dopamin’imizi arttıracak yiyecekler ne diye soracaksınız sizi bekletmeden Hemen cevabını verelim.
Profesör Doktor Emre Uzanın bize önerdiği besinler şunlardır; Profesörümüzün  bize ve nerede ilk yiyecek elma çikolata ve muz Daha sonra ise karnabahar, ıspanak, kırmızı pancar, enginar, karpuz, erik, çilek, yumurta, sığır eti, balık, peynir, mercimek, nohut, kekik yağı, avakado, yaban mersini, kabuklu kuruyemişler, yeşil yapraklı sebzeler, Kale, zerdeçal, yeşil çay, bakla gibi yiyecekleri tüketmek hormon omuza büyük bir katkı sunacaktır.



Önemli Etkenler;

Uyumak

Zaten bize sürekli önemli olduğunu söylenen uyku Dopamin  için de geçerlidir. Yetişkin bir insanın bir gün içerisinde 7-8 saat uyuması hem sağlığı hem de dopamin için yeterlidir. Uyuduğunuz sürenin artması ya da azalması büyük bir etken göstermektedir


Yolculuk

Sürekli aynı bir mekan da kalmaktansa seyahat etmek bize fayda sağlayacaktır. Gündelik hayatımızın bir kısmını ayırarak yürüyüş yapabilirsiniz ya da farklı mekanlara gidip bir kahve içebilirsiniz. Bir mekan da oturup kalmak hormonunun salgılanmasına büyük bir zarar vermektedir


Hedef Kurmak

Ilk başta da belirttiğimiz gibi dopamin zevk ile ilgilidir. Bu kimyasalımız bir hedef için uğraştığımız da hatta bir ödülü aldığımızda Ayrıca bir ödüle yaklaştığımızda bile kimyasalımız işlevini görmektedir. yeni bir hedefe ulaşmayı Düşünmek bile Ufak  bile olsa yine de yararımızadır. hedefinizin büyüklüğü veya küçüklüğü pek de etki etmese bile önemli olan  çabalamaktır.


Yorumlar